0

MAC adresi, (İngilizce Media Access Control, yani Ortam Erişim Yönetimi) bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. Örneğin, sizin bilgisayarınızda modeminizin ve ağ kartınızın kendine özel birer MAC adresleri vardır. MAC, 48 bit'lik bir adres olduğundan dolayı 248 = 281,474,976,710,656 değişik ağ kartını tanımlamak için kullanılabilir.

MAC Adresi (Fiziksel Adres,Donanım Adresi), ağ donanımının tanımlanmasını sağlar. MAC adresi, bilgisayarın Ethernet kartına üretici tarafından kodlanan bir bilgidir. Her donanım için özel bir adresi vardır. Aynı MAC adresine sahip birden fazla ağ cihazı yoktur. MAC adresi 6 oktetten oluşur. İlk 3 oktet donanımı üreten firmayı işaret eder. Son 3 oktet donanımı işaret eder.

MAC adresi, sadece yerel ağlarda haberleşmeyi sağlar. Ağın dışına taşınabilecek bir adres değildir. Sadece aynı ağ üzerindeki bilgisayarların birbirlerini bulmalarını sağlar. Aynı ağda iki ağ cihazının birbiriyle haberleşmesi MAC adresiyle mümkündür.Bu yazıda Windows 8 üzerinde bilgisayarınızda bulunan ağ iletişim cihazlarının Mac adresini nasıl öğrenebileceğiniz inceleyelim.Windows 8 ve Windows 8.1 üzerinde Mac (fiziksel adres) adresini öğrenmenin 3 yolu vardır.

1. Yöntem: Komut İstemi Yardımı İle Mac Adresini Öğrenme 

Getmac komutu, komut satırı ile makine üzerinde etkin ağ bağlantıları için tüm MAC adreslerini gösterir.Mac adresi öğrenmenin en kolay yolu bu komuttur.Windows 8 üzerinde komut satırını açın.Komut satırına "Getmac" yazın ve "Enter" tuşuna basın.


2. Yöntem: Ağ Paylaşım Merkezi İle Mac Adresini Öğrenme 

Biraz daha uzun bir yöntemdir ama kesin sonuç verir.Dosya gezgininde "Denetim Masası\Ağ ve Internet\Ağ ve Paylaşım Merkezi" yolunu izleyin.


Açılan pencerede sol taraftaki "Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir" yazısına tıklayın.


Gelen pencerede ağınıza sağ tıklayıp özelliklere girin.


Burada "Ayrıntılar"a tıklayın.


Ayrıntılar bölümünde ağınız ile ilgili detaylı bilgilerin yer aldığınız göreceksiniz.Burada Fiziksel adres yazan yerin karşısındaki adres Mac adresidir.

3. Yöntem: PowerShell İle Mac Adresi Öğrenme 

Bunu yapmak için öncelikle "Win + R" tuşuna basarak çalıştır kutusunu açın.Çalıştır kutusuna "Powershell" yazın.


Açılan powershell satırına "Get-NetAdapter" komutunu tırnaklar olmadan verin.


Buradan da ağ cihazlarınıza ait mac adresinizi kolaylıkla öğrenebilirsiniz.







Yorum Gönder

 
Top