0
Eğer internet çekme işleri ile ilgileniyorsanız veya daha önceden ilgilendiyseniz muhtemelen bu iki kablonun çeşidini de duymuşsunuzdur.İnternet çekerkenCAT5 ve CAT6 dediğimiz bu kablolardan hangisini kullanmanız gerektiğine karar vermeniz için de kabloların özelliklerini ve hangisinin hangi alan için daha uygun olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Aslında hem teori hem de pratik olarak CAT5 ve CAT6 kablı arasındaki fark içerisinde bir ayırıcı olması ve 200mhz taşıyabiliyor olmasıdır. Tabii bazı ufak tefek farkları daha mevcuttu. Bu farklara da yazımızda biraz daha detaylı bir şekilde değineceğiz.

CAT6 veya Kategori 6 diye isimlendirdiğimiz kablolar genellikle folyolu ve alüminyum kaplıdırlar. CAT5 Kablolara göre STP özelliğine sahiptirler. CAT5 adını verdiğimiz kablolarında artık günümüzde STP özelliğine sahip olanına erişebilmek kablo sanayisinin gelişmesi ile mümkündür. Peki diğer bir terim olan UTO ve STP nedir?

UTO = Unshielded Twisted Pair (folyosuz)
STP = Shielded Twisted Pair (folyolu)
Açılımlarına sahiptir.

Şayet yalnızca bir ev kullanıcısı olarak internet paylaşımı yapacaksanız 120 metreye kadar dağıtımlar için en uygun olan kablo CAT5 şeklinde adlanıdırılan kablodur.  Eğer interneti paylaştıracağınız yer 200 metre veya daha üstü bir uzaklığa sahipse bu durumda verilerin tam hızla aktarılabilmesi için genellikle CAT6 dediğimiz kablolar kullanılır. Böylece yüksek mesafede de tam verim ve performans sağlanabilir.

Yorum Gönder

 
Top